BPPD – Benigne Paroxysmale PositieDuizeligheid

oorkristallen kinesist

Wat is BPPD?

BPPD is de afkorting voor Benigne Paroxysmale PositieDuizeligheid. Benigne betekent ‘goedaardig/ongevaarlijk’ en paroxysmale staat voor ‘in aanvallen optredend’. Is bij u de diagnose BPPD gesteld, dan heeft u last van aanvallen van draaiduizeligheid, die optreden bij bewegingen.

Hoewel deze duizeligheid heel beangstigend kan zijn en bijkomende klachten kent, zoals zweten, misselijkheid en/of braken, is het een ongevaarlijke aandoening.

Oorzaak BPPD

BPPD wordt veroorzaakt door het neerslaan van ‘oorkristallen’ of ‘gruis’ op de zintuigcellen in het binnenoor (ook wel slakkenhuis genoemd). Dit deel van uw binnenoor is het evenwichtsorgaan. Het neerslaan van de oorkristallen leidt tot een kortdurende overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee tot duizeligheid.

bppv-oor-kine

Kenmerken

BBPD is de meest voorkomende vorm van duizeligheid. Het kenmerkt zich door duizeligheid, die opkomt enkele seconden na het maken van een specifieke beweging met uw hoofd, zoals voorover buigen, omrollen in bed of naar boven kijken. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en is afwezig zolang het hoofd niet beweegt. Dit onderscheidt BPPD van andere vormen van duizeligheid. Soms is de duizeligheid alleen ’s ochtends aanwezig en verdwijnt het in de loop van de dag door de dagelijkse activiteiten.

osteopathie torhout

Hoe ga ik om met BPPD?

BPPD is een goedaardige aandoening, wat inhoudt dat ze in principe uit zichzelf kan verdwijnen. Omdat deze aandoening echter veel last bezorgt, wordt geopteerd om gebruik te maken van oefeningen om de kristalletjes uit de kanaaltjes te krijgen. Dit worden repositiemanoeuvres genoemd.

Afhankelijk van welke vorm van BPPD bij u werd gediagnosticeerd, zal de kinesist met u een bepaalde oefening uitvoeren. Houdt er rekening mee dat tijdens de uitvoering van deze manoeuvres ook opnieuw duizeligheid en misselijkheid kunnen optreden. Dit zou langzaam wel moeten verdwijnen omdat de kristalletjes hun juiste plaats terugvinden.