Osteopathie

osteopathie torhout

Wat is Osteopathie?

De term “osteopathie” is een samen trekken van twee Griekse woorden. ‘osteon’ en ‘pathos’. Letterlijk vertaald geeft dit ‘bot’ en ‘stoornis’. Dr. Still bedoelde echter met ‘osteon’, de ‘weefels’ in het algemeen en met ‘pathos’, de term ‘empathie’. Met andere woorden osteopathie is empathie voor de patiënt zijn lichaamsweefels.

De definitie van de osteopathie in 1992 beschreven door GCRO (General Council and Register of Osteopaths) in het Verenigd Koninkrijk: ‘Osteopathie is een specifieke, onafhankelijke gezondheidszorg die het geïntegreerd functioneren van het individu bevordert door het herstellen, onderhouden en versterken van de homeostase in het neuro – musculo – skeletaal systeem. De evaluatie en de behandeling gebeuren door middel van de palpatie en manuele interventie. De filosofie van deze geneeswijze is gebaseerd op principes die voor het eerst werden gesteld door dr. A. T. Still’

Osteopathie kan omschreven worden als…

Een gezondheidszorg die voor een verbetering van de levenskwaliteit zorgt en voor pijnvermindering door het aanpakken van de oorzaak van het probleem. Een osteopathische behandeling herstelt en onderhoudt de homeostase.

autogene drainage torhout

Osteopaten gebruiken manuele technieken zowel voor het onderzoek als voor de behandeling. Daarbij volgt de osteopaat de principes van dr. A. T. Still: ‘alles wat leeft beweegt en alles wat beweegt leeft’.