Wil je je lichaam voorbereiden op bevalling? Prenatale oefeningen die je volgt bij een kinesitherapeut helpen je zowel fysiek als mentaal sterker te staan. Overweeg ook postnatale kine.
Prenatale oefeningen zijn oefeningen die een kinesitherapeut je aanleert. Die begeleiden je tijdens de zwangerschap en bereiden je voor op de bevalling. Je kunt deze oefeningen uitvoeren tot de dag dat je bevalt. Je hoeft dus geen schrik te hebben voor voortijdige weeën of harde buiken. Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam fysiek, psychisch en hormonaal heel wat veranderingen. Dit gaat al dan niet gepaard met een aantal ongemakken. Bovendien hebben aanstaande ouders heel wat vragen over de zwangerschap en is het vooruitzicht van de bevalling soms beangstigend. Prenatale oefeningen kunnen dit voor een groot deel opvangen.
Bodyscreening
Een zwangerschap is meer dan alleen bevallen. Je hele lichaam ondergaat een complete transformatie. Tijdens een bodyscreening wordt overlopen wat die grote veranderingen precies inhouden.
Het doel van dit onderzoek is je bewust te maken van je lichaam en de veranderingen die het zal ondergaan.
Tijdens deze sessies leer je verschillende ademhalingstechnieken aan. Deze technieken kun je onder andere gebruiken om weeën consequent op te vangen. Als je je tijdens de bevalling kunt fixeren op je ademhaling, is het zelfs mogelijk om de pijn te reduceren.
Het overlopen van de verschillende perstechnieken zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent op de grote dag. Hoewel je eigenlijk nooit goed weet wat je moet verwachten tijdens een bevalling, zorgen deze prenatale oefeningen – samen met de aangeleerde ademhalingstechnieken – toch voor een houvast.
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je je bewust wordt van je bekkenbodemspieren. Waar liggen deze spieren? Waarom gebruik je ze? Hoe kun je ze aanspannen?
De oefeningen om je bekkenbodemspieren na de bevalling opnieuw te verstevigen, worden al in de deze prenatale fase aangeleerd. Zo heb je deze oefeningen al onder de knie en kun je ze na de bevalling meteen toepassen.
Zoals we al eerder aangaven, verandert je lichaam tijdens de zwangerschap enorm. Je kunt er niet omheen, de omvang van je buik neemt toe en dat heeft bijvoorbeeld gevolgen voor je lichaamshouding. Hoe kun je het beste zitten? Wat zijn de makkelijkste slaapposities? Kine Torhout kan je hierbij tips geven.
Om te vermijden dat je na je zwangerschap en de bevalling blijvende klachten ondervindt, is het aan te raden om ook postnatale kinesitherapie te volgen. Tijdens deze sessies krijgen vooral je bekkenbodem- en buikspieren extra aandacht.
Na de bevalling draag je jouw kindje nog steeds dichtbij je, zoals bijvoorbeeld in een draagdoek, op de arm of in de Maxi-Cosi. Het is belangrijk om ook hierbij een goede houding aan te nemen om klachten te vermijden.
Kocht je een draagdoek, dan is het essentieel om die op een ergonomische manier te knopen. Draag het gewicht dus zo dicht mogelijk bij je lichaam, zodat je kindje niet hangt in de draagdoek en dus jouw nek en rug belast. Vlaanderen telt heel wat draagconsulenten die je hierbij kunnen helpen.
De kans is groot dat je tijdens je zwangerschap een langwerpig kussen kocht om makkelijker te slapen. Deze ‘worst’ kun je na de bevalling ook gebruiken als borstvoedingskussen. Dit kussen zorgt voor de ondersteuning van je kindje tijdens de borstvoeding, zodat je armen en nek niet overbelast raken.
Een Maxi-Cosi of een andere draagmand kan ook een enorme belasting betekenen voor je lichaam, wanneer je ermee rondwandelt. Er bestaan ondertussen heel wat systemen om bijvoorbeeld een Maxi-Cosi op het onderstel van een kinderwagen te klikken. Nog op zoek naar een autostoel? Denk hier ook aan jezelf en kies voor een systeem waarbij de autostoel naar de deuropening gedraaid kan worden. Zo hoef je jezelf niet in bochten te wringen om je kleintje in zijn/haar stoel vast te maken.